Alt Çene Geriliği Şeffaf Plaklarla Tedavi Edilir mi?

Çağımızın en çok tercih edilen ortodontik tedavi yöntemlerinden bir tanesi olan şeffaf plaklarla da alt çene geriliğinin tedavisi mümkündür. Alınan dijital kayıtlardan sonra alt çeneyi öne getirmek istediğimiz miktara göre dijital planlama yapılır ve bu planlamaya uygun olarak şeffaf plaklar üretilir.

Alt çene geriliği toplumda sık rastlanan ortodontik problemlerden bir tanesidir. Alt çene geriliği çocuğun anne veya babasından ya da bir aile üyesinden kaynaklı yani genetik kökenli olabileceği gibi fonksiyonel kökenli de olabilmektedir.

Alt çene geriliği tedavisi her yaş grubunda farklı tedavi protokolleri ile tedavi edilebilir. Büyüme ve gelişimin aktif olduğu 11-12 yaş döneminde alt çenenin geride olduğu hastalarımızda, uyguladığımız farklı tedavi teknikleriyle alt çenenin öne doğru büyümesi uyarılarak alt çene daha önde konumlandırılabilir.

Alt çene geriliğinin tedavisinde hem üst çene hem de alt çenedeki dişleri içine alan, takıp çıkartılabilen hareketli apareyler kullanılır. Bu apareyler ortodontik problemin çeşidine ve şiddetine göre farklı şekillerde ya da farklı tasarımlarda olabilir. Alt ve üst çeneye ayrı ayrı uygulanabilir ve alt çenenin öne doğru büyümesini uyarmak amaçlı aparey üzerinde çıkıntılar olabilir. Ya da hem alt hem üst çeneye aynı anda uygulanabilecek şekilde tek parça(monoblok) yapılabilir. Görüntü itibariyle çocukların daha rahat kabullenmesi ve apareyi düzenli takması için genellikle bu apareylerin okul saatleri dışında evde ve gece uykuda kullanılması tavsiye edilir.

Çağımızın en çok tercih edilen ortodontik tedavi yöntemlerinden bir tanesi olan şeffaf plaklarla da alt çene geriliğinin tedavisi mümkündür. Alınan dijital kayıtlardan sonra alt çeneyi öne getirmek istediğimiz miktara göre dijital planlama yapılır ve bu planlamaya uygun olarak şeffaf plaklar üretilir. Alt çene geriliğinin tedavisinde kullanılan şeffaf plaklar alt ve üst dişlere ayrı ayrı uygulanır ve her iki plağın dişlerin çiğneme yüzeyinde bulunan çıkıntılar vasıtasıyla hasta alt çenesini önde konumlandırmaya çalışır. Plakların düzenli kullanılmasıyla birlikte çene eklemi bölgesinde alt çeneyi önde konumlandırmayı destekleyecek şekilde yeni kemik oluşumları gerçekleşir ve alt çenenin önde konumlanması sağlanır.

Şeffaf plaklarla alt çene geriliğinin tedavisinde en önemli husus elbette hastamızın plaklarını tavsiyemize uygun olarak düzenli takmasıdır. İstenen etkinin elde edilebilmesi için plaklar günde 22 saat takılmalıdır sadece yemek sırasında çıkarılmalıdır.

Eğer hastamız büyüme ve gelişimin tamamlandığı yetişkin bir hasta ise alt çene geriliği tedavisinde çene geriliğinin şiddetine göre farklı ortodontik tedaviler uygulanabilir. Örneğin şiddetli alt çene geriliği olan yetişkin bir hastamızda ortodontik tedaviye ilave olarak cerrahi müdahalelerle alt çene ileriye alınabilir. Eğer hastamızda hafif bir alt çene geriliği varsa ve dış görünüş itibariyle hastamız çenesinin görünüşünden rahatsız değilse diş teli tedavisi ya da şeffaf plak tedavisi ile alt dişler öne alınabilir ve üst dişler geri alınarak alt çene geriliğinin maskelendiği bir kamuflaj tedavisi uygulanabilir.

Elbette en doğru tedavi protokolünü uygulayabilmek için detaylı bir muayene ve alınan fotoğraf, röntgen kayıtlarının analizi gereklidir.

Günümüzde şeffaf plak tedavisi ile hemen her yaşta birçok ortodontik problemi çok daha estetik ve konforlu bir tedavi süreci ile çözebiliyoruz ve sizi harika harika bir gülümsemeye kavuşturuyoruz.

YouTube İnstagram Whatsapp İle Randevu Al
DMCA.com Protection Status
Doktor Web Sitesi