Alt Çene Geriliği Tedavisi
Alt çene geriliği, erken ortodontik tedavi uygulanması gereken ortodontik problemlerden bir tanesidir. 7 yaşından itibaren yaptığımız ortodontik muayenelerde hastamızda alt çene geriliği tespit etmişsek öncelikle bunun genetik kökenli mi yoksa fonksiyonel mi olduğunu araştırıyoruz. Eğer çocuk büyüme ve gelişimin aktif olduğu bir dönemde ise, alt çenenin ileriye alınmasını uyaracak ağız içi fonksiyonel apareylerle alt çene geriliğini tedavi edebiliyoruz.
Alt çene geriliği, alt çenenin üst çeneye göre ve kafa kaidesine göre daha geride konumlandığı, toplumda sık rastlanan ortodontik ve ortopedik problemlerden bir tanesidir.
Doğumda alt çene üst çeneye göre daha geride konumlanmıştır ve çocuk 3 yaşına geldiğinde alt çene halen geridedir ve konveks bir profil vardır. Bu durum doğal gelişim sürecinin bir parçasıdır, çenelerde bir problem olduğu düşünülmemelidir. Çocuk büyüdükçe alt çene üst çeneye göre daha uzun süre büyüyecek ve alt çenenin geride konumlandığı görüntü ortadan kalkacak böylece daha düz bir profil oluşacaktır.
Alt çene geriliği genetik kökenli olabileceği gibi, çocukluk dönemindeki bir takım parafonksiyonel alışkanlıklar(parmak emme, uzun süre emzik, biberon kullanımı gibi) ya da üst solunum yollarını ilgilendiren bir takım hastalıklar sonucu da ortaya çıkmış olabilir.
Sinüzit, mevsimsel alerjiler ya da burunda deviasyon gibi hastalıklar sebebiyle burun tıkanıklığı bulunan ve burun solunumu yapamayan hastalarımızda uzun süreli ağız solunumu sonucunda, üst çenede darlık ve beraberinde alt çenenin geriye rotasyonu sonucunda alt çene geriliği görülebilmektedir. Bu durumda öncelikle burun solunumuna engel olan etkenlerin ortadan kaldırılması için hastamızı bir kulak burun boğaz uzmanına yönlendiriyoruz. Etken ortadan kaldırıldıktan sonra eğer çocuk büyüme ve gelişimin aktif olduğu bir dönemde ise, alt çenenin ileriye alınmasını uyaracak ağız içi fonksiyonel apareylerle alt çene geriliğini tedavi edebiliyoruz.
Alt çene geriliği tedavisinde sıklıkla kullanılan bu fonksiyonel apareyler, takıp çıkartılabilen, günde ortalama 14 saat takılması önerilen apareyler olup, doğru zamanda uygulandığında ve hastalarımız tarafından önerilen saat aralıklarında takıldığında alt çene geriliği tedavisinde oldukça etkilidir. Bu fonksiyonel apareylerin hangi hasta grubunda etkili olacağı ancak ortodonti uzmanı tarafından yapılacak detaylı bir muayene ve değerlendirme sonucunda belirlenebilir.
Alt çene geriliği, estetik olarak rahatsızlık verebileceği gibi, üst kesici dişler ve alt kesici dişler arasında olması gereken ilişki bozulduğu için üst kesici dişler alt kesici dişler tarafından desteklenmeyecek ve travmalara karşı savunmasız hale gelecektir. Özellikle çocuklarımızın çok hareketli olduğu okul çağında, alt çene geriliği bulunan çocuklarımızda düşme ya da çarpma sonucu üst ön diş yaralanmalarına sık rastlanmaktadır. Bu dönemde yapılacak fonksiyonel bir tedavi ile hem estetik kaygılar ortadan kaldırılmış olur hem de alt ve üst kesici dişler ideal ilişkiye getirilerek olası diş ve çene travmaları en aza indirgenebilir.
Eğer alt çene geriliği genetik kökenli ise, yani hastamızın anne babasında ya da aileden farklı bireylerde aynı problem varsa uygulayacağımız fonksiyonel apareyler ya da ortodontik tedavi prosedürleri tek başına yeterli olmayacaktır. Genetik kökenli alt çene geriliğinin tedavisinde ortodontik tedavinin yanı sıra büyüme ve gelişim tamamlandıktan sonra cerrahi bir işlemle alt çene ileri alınmaktadır.
Alt çene geriliği, erken ortodontik tedavi uygulanması gereken ortodontik problemlerden bir tanesidir. 7 yaşından itibaren yaptığımız ortodontik muayenelerde hastamızda alt çene geriliği tespit etmişsek öncelikle bunun genetik kökenli mi yoksa fonksiyonel mi olduğunu araştırıyoruz. Hastamızın bir solunum yolu problemi olup olmadığını, herhangi bir kötü alışkanlığı(parmak emme gibi) olup olmadığını sorguluyoruz ve detaylı röntgen analizleri yaparak alt çene geriliğinin miktarını belirliyoruz ve bu bilgiler ışığında tedavi planlamamızı yapıyoruz. Çocuğun büyüme gelişimini de göz önünde bulundurarak ortalama 10-11 yaşında fonksiyonel apareyleri uyguluyoruz. Bazen alt çene geriliği beraberinde üst çenede de darlık görülebilmektedir. Bu durumda çocuk henüz 7-8 yaşında ise fonksiyonel tedavi öncesinde üst çeneye takıp çıkartılabilen hareketli apareylerle genişletme yapabiliyoruz ve çocuk fonksiyonel aparey yapılacak yaşa geldiğinde fonksiyonel tedavimize başlıyoruz. Ya da bazen bu fonksiyonel apareylere ilave çene genişletme vidaları ekleyebiliyoruz, böylece hem alt çene geriliğini hem de üst çene darlığını eş zamanlı tedavi edebiliyoruz.