Ankara Diş Hekimi
Ülkemizde üniversitelerin Diş Hekimliği Fakültelerinden 5 yıllık eğitim sonucu mezun olan kişiler Diş Hekimi ünvanını almaktadır. Diş Hekimliği branşı ağız, diş, dişeti ve çene hastalıklarının teşhis ve tedavilerini içeren bir branştır ve kendi içinde de uzmanlık alanları vardır.
Ülkemizde üniversitelerin Diş Hekimliği Fakültelerinden 5 yıllık eğitim sonucu mezun olan kişiler Diş Hekimi ünvanını almaktadır. Diş Hekimliği branşı ağız, diş, dişeti ve çene hastalıklarının teşhis ve tedavilerini içeren bir branştır ve kendi içinde de uzmanlık alanları vardır.
Ülkemizde ilk Diş Hekimliği öğrenimi 1909 yılında İstanbul Darülfününu Tıp Fakültesine bağlı olarak başlamıştır ve okul ilk mezunlarını 1911 yılında vermiştir. Günümüzde ise 2022 yılı itibari ile 104 adet Diş Hekimliği Fakültesi vardır ve bunun 88'inde eğitim verilmektedir. Her yıl yaklaşık 5000 Diş Hekimi mezun olup meslek hayatına atılmaktadır.
Peki bir Diş Hekiminin görevi nedir? Diş Hekimi hangi tedavileri yapabilir?
Diş Hekimi her yaş grubundan her hastada diş ve dişleri çevreleyen dokuların sağlığını değerlendirir, bu dokuların hastalıklarını tedavi eder ve ağız ,diş sağlığı için yapılması gerekenler konusunda hastalarını bilgilendirir.
Diş Hekimi
- Doğru diş fırçalama teknikleri konusunda hastaları bilgilendirir
- Diş ve dişeti hastalıklarının önlenmesi hakkında hastalarını bilgilendirir
- Diş ve dişeti sağlığı açısından doğru beslenme hakkında hastalarını bilgilendirir
- Dişlerde mevcut diş çürüklerinin tedavilerini yapar
- Çekilmesi gereken dişlerin çekimini yapar
- Diş eksikliği olan bölgelerde protez uygulamaları yapar
- Dişeti hastalıklarını tedavi eder, ileri düzeyde dişeti hastalıklarının varlığında hastayı bir Dişeti Hastalıkları uzmanına yönlendirir.
- Çocuklarda süt dişlerinin düşme yaşı geldiğinde süt dişlerinin çekimini yapar ve kalıcı dişlerin doğru pozisyonda sürüp sürmediğini değerlendirir, bu dönemde ortodontik muayene için bir ortodonti uzmanına yönlendirir.
- Dişlerde çapraşıklık, dişler arası boşluklar, gömülü dişler ya da alt- üst dişler arası kapanış bozukluklarının varlığında hastayı ortodontik tedavi için bir ortodonti uzmanına yönlendirir.
- Alt ve üst çeneyi ve çene eklemini ilgilendiren ileri düzeyde hastalıkların varlığında hastayı çene hastalıkları ve cerrahisi uzmanına yönlendirir.
- Ağız ve diş sağlığı ile ilgili gelişmeleri takip eder, güncel bilgiler ve tedaviler hakkında hastaları bilgilendirir.
Diş tedavileri birçoğumuz için tedirgin edici uygulamalar olarak düşünülmektedir. Elbette tedaviler sırasında kullanılan aletlerin çıkardığı sesler, çocukluğumuzdan itibaren diş tedavisi tecrübesi olan büyüklerimizden veya arkadaşlarımızdan dinlediğimiz hikayeler bu tedirginlik algısının oluşmasında çok etkilidir. Özellikle geçmişte Diş Hekimi olmayan bu eğitimi almamış kişilerin uyguladığı yanlış tedaviler acı verici olabilmekteydi ancak günümüzde hiçbir diş tedavisi sırasında hastalarımız ağrı ya da acı hissetmemektedir. Çünkü dolgu, kanal tedavisi ya da diş çekimi gibi ağrı oluşturabilecek işlemler öncesi mutlaka yeterli miktarda lokal anestezi uygulanmaktadır. Bu da sanılanın aksine çok daha kolay ve konforlu bir tedavi süreci sunmaktadır.
Ayrıca tüm diş tedavileri sürecinde diş hekimi ve hasta iletişimi de çok önemlidir. Diş Hekimleri uygulayacakları tedavi hakkında hastayı öncesinde yeterince bilgilendirmeli ve hastanın bu tedaviye onayını almalıdır. Hasta tedaviyi ve tedavi süresince uyması gereken kuralları kabul etmeli ve merak ettiği ya da kendisini endişelendiren tüm soruları hekimine rahatlıkla sorabilmelidir. Hastanın tedaviyi kabul etmesi ve tedaviye uyumu ile hekim tedavi sürecini daha verimli bir şekilde yönetebilecek ve böylece en iyi tedavi sonucuna ulaşabilecektir.
Diş Hekimliği uygulamaları sadece diş tedavileri yani diş dolgusu ya da kanal tedavisi olarak düşünülmemelidir. Günümüzde Koruyucu Diş Hekimliği uygulamaları olarak adlandırılan diş çürüğü oluşumunu engelleyici uygulamalar ve eğitimler son derece yaygınlaşmıştır. Diş çürüklerinin oluşumunu engellemenin en basit yolu tabii ki düzenli ve etkili bir diş fırçalama yapmaktır. Çocuk diş fırçalama eğitimini ilk olarak aileden alır. Anne baba düzenli dişlerini fırçalıyorsa çocuk ta bu alışkanlığı kolaylıkla kazanacaktır. Yani ebeveynler olarak her konuda olduğu gibi diş fırçalama konusunda da çocuklarımıza örnek olmalıyız. Çocuğun okul çağının başlamasıyla birlikte bu eğitim okulda devam etmelidir. Öğretmenler anaokulundan itibaren ağız diş sağlığı konusunda çocukları bilgilendirmeli ve okullarda çocukların dişlerini fırçalayabilecekleri hijyenik ortam ve zaman yaratılmalıdır. Bunun yanı sıra okullarda sağlık bakanlığının belirlediği dönemlerde ağız diş sağlığı taramaları yapılmalı ve diş tedavisi gereksinimi olan çocukların aileleri bu konuda bilgilendirilmeli ve bu çocuklar ilgili ağız diş sağlığı merkezlerine yönlendirilmelidir. Ayrıca şehirlerde içme suyundaki florür oranına göre gerekli olan şehirlerde ve bölgelerdeki okullarda belirli yaş gruplarında diş çürüğü önleyici florür uygulaması yapılmalıdır.
Çocukların düzenli diş hekimi kontrollerine götürülmesi koruyucu diş hekimliği uygulamaları açısından da oldukça önemlidir. Diş hekimi kontrolleri sırasında çocuk ve ebeveynler güncel ağız ve diş sağlığı uygulamaları hakkında bilgilendirilir ve çocuğun mevcut ağız ve diş sağlığı değerlendirilerek gerekli tedaviler uygulanır. Diş çürüğüne yatkınlığı olan çocuklarda diş çürüğünün önlenmesi amacıyla florür uygulaması yapılabilir. 6 yaşında süren 6 yaş dişi olarak ta adlandırılan 1. büyük azı dişi kalıcı bir diştir ve alt-üst çene dişlerinin doğru bir kapanışa gelmesinde çok önemli bir yeri vardır. Ancak 6 yaşında sürdüğü için genellikle ebeveynler tarafından süt dişi zannedilmekte ve tedavileri ihmal edilebilmektedir. Diş çürüğüne yatkınlığı olan çocuklarda bu dişlere fissür örtücü denen diş çürüğü önleyici uygulamalar diş hekimleri tarafından klinik ortamında yapılabilmektedir. Ayrıca kontroller sırasında klinik ortamına ve diş hekimine alışan çocuk için diş hekimi kontrolleri rutin bir uygulama olacak ve ilerleyen süreçte diş tedavileri sırasında herhangi bir uyum problemi ya da tedirginlik yaşamayacaktır. Bu nedenle küçük yaştan itibaren düzenli diş hekimi kontrolleri ihmal edilmemelidir.
Günümüzde ağız ve diş sağlığının önemi, diş ve dişeti hastalıklarının genel vücut sağlığı üzerine de olumsuz etkilerinin olduğu, birçok kişi tarafından bilinmektedir. Teknolojinin ve teknolojik gelişmelerin hayatımızın her alanında yer almaya başlamasıyla merak ettiğimiz her bilgiye internet aracılığıyla kısa sürede ulaşabiliyoruz. Ağız ve diş sağlığı hakkında bilmek istediklerize ya da herhangi bir diş probleminizde bizlere iletişim kanallarımız üzerinden ve web sitemiz ya da sosyal medyadan anında ulaşabilirsiniz. Diş veya dişetlerinizle ilgili şikayetiniz ve tedavi seçenekleri ile ilgili bizlere her zaman ulaşabilirsiniz. Örneğin internete Ankara Diş Hekimi yazarak karşınıza çıkan web sitemizin adresine tıklayarak merak ettiklerinizi anında görüntüleyebilir, henüz muayeneye gitmeden hakkımızda ve uyguladığımız tedaviler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Genel Tıp alanında olduğu gibi diş hekimliği alanında da diş ve dişeti hastalıklarının tedavi edilmesinden ziyade hastalıkların oluşumunun önlenmesi çok daha kolay uygulamalar içermektedir. Koruyucu Diş Hekimliği uygulamaları için çocukluk döneminden itibaren düzenli Diş Hekimi kontrolleri ihmal edilmemelidir.