Çene Ağrıları ve Çene Eklemi şikayetleri neden olur ve nasıl Tedavi edilir?
Günümüzde sık rastladığımız çene ağrıları ya da çene eklemi ağrıları en çok stresle ilişkilendirilir. Özellikle arka grup dişlerde sabah uyanıldığında hissedilen yaygın ağrı, yanak alt bölgesinde hissedilen ağrı ve dişler üzerinde yaygın aşınma alanları hastamızın dişlerini sıktığının belirtisidir.
Günümüzde sık rastladığımız çene ağrıları ya da çene eklemi ağrıları en çok stresle ilişkilendirilir. Evet stres hayatımızın her alanında var ve bizde yarattığı psikolojik etkilerin yansımasını vücudumuzun farklı alanlarında görebiliyor ya da hissedebiliyoruz.
Aile hayatımız ya da iş hayatımızda yaşadığımız yoğun stres vücudumuzda beklenmedik rahatsızlıklara ya da ağrılara öncülük edebiliyor. Örneğin baş ağrısı, vücudumuzun belirli alanlarda ortaya çıkan kızarıklık ya da kaşıntılar, diş sıkma ya da eklem ağrıları gibi şikayetler, altında yatan farklı bir tıbbi sebep yoksa kişinin o dönem yaşadığı bir travma ya da yoğun stresle ilişkilendirilebiliyor.
Elbette her ağrı her rahatsızlık direkt stresle ilişkilendirilmemeli mutlaka öncesinde detaylı bir tıbbi muayene ve gerekli tahlil tetkikler yapılmalıdır. Ancak altta yatan herhangi bir tıbbi gerekçe yoksa ve kişi o dönem yoğun stres altında ise ya da duygusal olarak hassas bir dönemden geçiyorsa bu şikayetler kişinin yaşadığı psikolojik durumlara bağlanabilir.
Diş sıkma şikayeti ve diş sıkmaya bağlı gelişen diş ve çene ağrıları da sıklıkla stresle ilişkilendirilmektedir. Özellikle sınav döneminde olan çocuklarımızda diş sıkma şikayetine ve çene ağrılarına sık rastlıyoruz. Ayrıca düğün, nişan hazırlığında olan ya da iş yeri değişikliği ya da şehir değişikliği yaşayan hastalarımızda da diş sıkma şikayeti ya da çene ağrıları ile sık karşılaşıyoruz.
Bazen hastalarımız diş sıktığının farkında olmayabiliyor ve bize çene ağrısı ya da çene ekleminde kıtlama, takılma ya da ağzını yeterince açamama gibi şikayetlerle başvurabiliyorlar.
Özellikle arka grup dişlerde sabah uyanıldığında hissedilen yaygın ağrı, yanak alt bölgesinde hissedilen ağrı ve dişler üzerinde yaygın aşınma alanları hastamızın dişlerini sıktığının belirtisidir.
Diş sıkma tedavisinde izlediğimiz 2 yol vardır!
Diş sıkma şikayeti çene ekleminin yanlış pozisyonda konumlanmasından kaynaklanıyor olabilir. Bunu tesbit etmek için önce detaylı bir çene eklemi muayenesi yapıyoruz ve çene eklemi röntgeni alıp röntgen analizi yapıyoruz. Yaptığımız değerlendirme sonrasında çene ekleminin yanlış konumlandığını tespit etmişsek hastamıza çene splinti yapıyoruz. Splint, Alt veya üst çeneye yapılabilir, hastamızın şikayetinin şiddetine göre tam gün ya da sadece gece kullandırılabilir. Hastamızdan splintini yemek yerken de kullanmasını istiyoruz böylece çene ekleminin doğru yerde konumlanmasını sağlamaya çalışıyoruz. Splint tedavisinde sonra genellikle alt ve üst dişler arasındaki kapanış ilişkisinde farklılıklar olabiliyor. Bu nedenle splint tedavisinin ardından alt ve üst dişlerin kapanışını düzenlemek amacıyla ortodontik tedavi ya da protetik tedavi uyguluyoruz.
Diş sıkma ve çene ağrılarının tedavisi için izlediğimiz diğer bir yol diş sıkma botoksudur. Burada hedefimiz diş sıkma kaslarını aktivitesini azaltarak hastamızın ağrılarının geçmesini ve rahatlamasını sağlamaktır. Diş sıkma botoksu sağlık bakanlığı tarafından onaylı güvenli bir tedavi yöntemidir ancak geçici bir çözümdür. İşlemin etkisi ortalama 6 ay kadar sürer ve sonrasında tekrarlanması gerekir.
Çene ağrılarınız ve çene eklemi şikayetleriniz varsa detaylı bir klinik muayene ve röntgen analizi sonrasında sizin için en uygun tedavi yöntemini belirleyebiliriz.