Diş Sıkma Tedavisi
Muayene sonucundaki değerlendirmemize göre diş sıkma problemi olan hastalarımızda splint tedavisi dediğimiz eklem fonksiyonlarını düzenlemeye yönelik bir tedavi uygulayabiliyoruz. Splint tedavisi ile diş sıkma probleminden tamamen kurtulan hastalarımıza sonrasında dişsel bozuklukların tedavisi için ortodontik tedavi uyguluyoruz. Diş sıkma tedavisinde eğer problem yapısal olarak kasların büyüklüğü ya da aşırı aktivasyonu ise botulinum toksini uygulaması yani botoks uygulaması ile kas aktivasyonu azaltılabilir.
Toplumumuzda son yıllarda sık karşılaştığımız problemlerden bir tanesi diş sıkma şikayetidir. Diş sıkma, normal olmayan bir durumdur ve genellikle hastalarımız farkında olmadan dişlerini sıkmaktadır.
Hastalarımız bazen diş sıktıklarının farkında olmayabiliyorlar. Sabah uyandığınızda özellikle arka dişlerinizde yaygın bir ağrı ya da çene bölgesinde yaygın bir ağrı hissediyorsanız, ağzınızı açmakta zorlanıyorsanız diş sıkma probleminiz olabilir. Bazen de hastalarımız diş sıktıklarını gece eşinin kendisine söylediğini ifade ediyorlar ki, kişinin dişlerini sıktığını bir başkası fark edebiliyorsa bu bize diş sıkmanın ne kadar şiddetli olabileceğini gösteriyor.
Yaygın diş ağrısı şikayeti ile gelen hastalarımıza önce elbette detaylı bir klinik muayene yapıyoruz. Muayenemize kas ve eklem muayenesinden başlıyoruz. Özellikle çiğnemede etkili olan masseter kası ve temporal kaslar diş sıkması olan bireylerde çok daha güçlü ve aktif oluyor. Diş sıkan hastalarımızda genellikle yanağın alt köşesine yakın seyreden masseter kasının çok aktif ve güçlü olması sebebiyle köşeli bir yüz görüntüsü vardır. Bazen hastalarımız sadece bu köşeli yüz görüntüsünden rahatsız oldukları için de bize başvurabiliyorlar. Eğer hastamız tek taraflı olarak diş sıkıyorsa yanak dokusu diş sıktığı tarafta daha büyük olabilir bu da yüzün her iki tarafının eşit görünmediği bir asimetri yaratabilir. Ağız içi muayenede ise özellikle azı dişlerin çiğneyici yüzeylerinde gördüğümüz aşınmalar ya da bazı dişlerin dişetine yakın kısımlarında gördüğümüz üçgen şeklinde aşınma alanları hastamızın diş sıktığının bir belirtisidir.
Diş sıkma tedavisine geçmeden önce öncelikle kişinin neden diş sıktığını belirliyoruz. Bazı hastalarımızda yaşanan bir psikolojik travma ya da stresli bir dönem sonrasında diş sıkma başlayabilir. Ya da bazen hastamız yapısal olarak büyük ve güçlü çiğneme kaslarına sahipse bu kasların aşırı aktivasyonu sebebiyle de farkında olmadan diş sıkıyor olabilir. Diş sıkma tek taraflı yani sadece sağda ya da sadece solda olabilir ya da çift taraflı olabilir. Tek taraflı diş sıkmada genellikle dişlerdeki aşınmalar ya da dişlerde ve çenede yaygın ağrı şikayeti sadece diş sıkılan tarafta olabilir.
Diş sıkma tedavisinde eğer problem yapısal olarak kasların büyüklüğü ya da aşırı aktivasyonu ise botulinum toksini uygulaması yani botoks uygulaması ile kas aktivasyonu azaltılabilir. Botoks uygulaması ortalama 6 ay kadar etkili olacak ve hastamızın şikayetleri hafifleyecektir. Ancak 6 ay sonrasında tekrar botoks uygulanması gerekebilir. Botulinum toksini uzun yıllardır tüm dünyada ve ülkemizde güvenle uygulanan sağlık bakanlığı onaylı bir maddedir.
Diş sıkma problemi stres ya da yaşanan bir psikolojik travma sonrasında ortaya çıkmışsa öncelikle sebebi araştırıyoruz gerekirse bir psikolog desteği için hastamızı yönlendiriyoruz. Sonrasında diş sıkma tedavisine başlıyoruz.
Diş sıkma problemi olan hastalarımızda detaylı çene eklemi muayenesi yapıyoruz ve çene eklemi fonksiyonlarını değerlendiriyoruz. Muayene sonucundaki değerlendirmemize göre bu hastalarımızda splint tedavisi dediğimiz eklem fonksiyonlarını düzenlemeye yönelik bir tedavi uygulayabiliyoruz. Splint tedavisi ile diş sıkma probleminden tamamen kurtulan hastalarımıza sonrasında dişsel bozuklukların tedavisi için ortodontik tedavi uyguluyoruz.
Diş sıkma tedavisinde hangi protokolü kullanacağımıza çene eklemi, çiğneme kasları muayenesi ve röntgen analizleri sonucunda karar veriyoruz. Diş sıkma şikayetleri ortadan kaldırıldıktan sonra dişlerde bulunan aşınmaları estetik diş dolgusu ile tedavi ediyoruz, dişsel problemlerin tedavisinde ise ortodonti tedavi seçeneklerini kullanıyoruz ve hastamıza sağlıklı ve ağrısız bir çiğneme fonksiyonunun yanı sıra estetik bir gülümseme kazandırıyoruz.