Diş Teli Çıktıktan Sonra Takılan Şeffaf Plak
Diş Telleri ve braketler çıkartıldıktan sonra dişlerimizin tekrar eski pozisyonlarına dönmelerini önlemek amacıyla şeffaf plaklar kullanılmaktadır. Bu şeffaf plakların kullanımı oldukça kolaydır, yemek sırasında çıkartılır ve yemek sonrası dişler fırçalandıktan sonra tekrar takılır. Başlangıçtaki ortodontik problemin türüne göre ve uygulanan ortodontik tedavi prosedürüne göre koruyucu şeffaf plakların kullanım süreleri değişebilir.
Şeffaf plak denildiğinde aklımıza son yıllarda oldukça popüler hale gelen telsiz ortodonti olarak ta bilinen şeffaf plak tedavisi gelmektedir. Şeffaf plaklarla ortodontik tedavi, dişlerdeki ortodontik bozuklukları tedavi etmek amacıyla tellerin ve braketlerin kullanılmadığı bunun yerine kişiye özel olarak üretilen şeffaf plakların kullanıldığı bir tedavi şeklidir.
Diş teli tedavisinden sonra kullanılan şeffaf plaklar ise hem özellik hem de fonksiyon açısından farklı yapıdadır ve farklı kullanım alanlarına sahiptir.
Diş teli tedavisi ile pozisyonları değişen dişler, tel tedavisi tamamlanıp braket ve teller çıkartıldığında oldukça hareketlidir ve eski pozisyonlarına dönme eğilimindedirler. Çünkü ortodontik tedavi ile dişler ve diş çevresi dokularda yer değişiklikleri meydana gelmektedir. Konumları değişen dişlerin ve diş çevresi dokuların bu yeni konumlarına adapte olabilmeleri için belirli bir zamana ihtiyaç vardır. Bu adaptasyon sürecinde dişler hareketli olduğundan dolayı eski konumlarına dönmelerini önlemek amacıyla korunmaları gerekmektedir. Bu amaçla şeffaf plaklar yapılmaktadır.
Diş telleri ve braketler çıkartıldıktan sonra dişler temizlenir ve ölçü alınır, bu ölçüye uygun olarak klinik ortamında ya da laboratuvarda aynı gün ya da en geç ertesi gün şeffaf plak hazırlanır, ardından hastaya uygulanır. Bu şeffaf plaklar tedavi edici olarak değil pekiştirme tedavisi sürecinde dişlerin pozisyonlarını korumak amaçlı kullanılır. Bazen bu şeffaf plaklarla 1 veya 2 dişte minimal diş hareketleri elde edilebilir ancak bu hareketler oldukça sınırlıdır. Bu plaklar tedavi edici amaçlı değil koruyucu amaçlı kullanılır.
Diş teli tedavisi sonrasında dişlerin bozulmasını önlemek amacıyla kullanılan bu şeffaf plaklar, teller ve braketler çıkarıldıktan sonra ortalama 6 ay süre ile tam gün kullanılmaktadır sonrasındaki 6 ay süre ile gece kullanımı önerilir. Ancak başlangıçtaki ortodontik problemin türüne göre ve uygulanan ortodontik tedavi prosedürüne göre koruyucu şeffaf plakların kullanım süreleri değişebilir.
Koruyucu şeffaf plakların beraberinde iç teller olarak bilinen retainer da kullanılabilir. İç teller diş teli tedavisi tamamlandıktan sonra dişlerin pozisyonlarını korumak amacı ile ön dişlerin arka yüzeylerine uygulanır. Bazı durumlarda iç teller ve şeffaf plaklar bir arada kullanılarak daha etkili bir koruma sağlanabilir ve dişlerin tekrar eski konumlarına dönmeleri önlenebilir.
Diş telleri çıktıktan sonra uygulanan şeffaf plakların kullanımı oldukça kolaydır. Plakların takıldığı ilk seans nasıl takılıp çıkartılacağını hastamıza uygulamalı olarak öğretiyoruz çünkü plakların sağ ve soldan eşit kuvvet uygulayarak dengeli bir şekilde takılıp çıkartılması önemlidir aksi taktirde takıp çıkartma sırasında kırılabilir ya da deforme olabilir. Yemek sırasında çıkartılır ve yemekten sonra dişler fırçalanır ve plaklar tekrar takılır. Plakların temizliği su ve sıvı sabun kullanılarak yapılabileceği gibi hekimin önerileri doğrultusunda eczanelerde satılan özel temizleme tabletleri veya solüsyonları da kullanılabilir.
Diş tellerimiz çıktıktan sonra aktif ortodontik tedavimiz bitiyor ancak pekiştirme tedavimiz yani pasif ortodontik tedavimiz devam ediyor. Ağız yumuşak dokularımız ve dişlerimiz, tüm vücudumuzda olduğu gibi hayat boyu aynı pozisyonda kalmıyor ve zaman içerisinde değişime uğruyor. Bu nedenle ortodontik tedavi sonrası elde ettiğimiz estetik ve fonksiyonel gülüşümüzü kaybetmemek için pekiştirme tedavisini ihmal etmemeliyiz ve diş telleri çıktıktan sonra uygulanan şeffaf plaklarımızı hekimimizin önerileri doğrultusunda düzenli olarak kullanmalıyız.