Diş Teli Tedavisi
Diş teli tedavisi dişlerde bulunan çapraşıklık, dişler arası aralıklar, alt ve üst dişlerin kapanış bozuklukları gibi ortodontik bozuklukları tedavi etmek amacıyla uyguladığımız bir ortodontik tedavi çeşididir. Diş teli tedavisi kalıcı dişlerin sürmesinin tamamlandığı 11-12 yaşından itibaren sağlıklı diş, diş etleri ve kemik yapısına sahip olan her yaşta bireye uygulanabilmektedir.
Diş teli tedavisi dişlerde bulunan çapraşıklık, dişler arası aralıklar, alt ve üst dişlerin kapanış bozuklukları gibi ortodontik bozuklukları tedavi etmek amacıyla uyguladığımız bir ortodontik tedavi çeşididir.
Diş teli tedavisi kalıcı dişlerin sürmesinin tamamlandığı 11-12 yaşından itibaren sağlıklı diş, diş etleri ve kemik yapısına sahip olan her yaşta bireye uygulanabilmektedir.
Diş teli tedavisinde braket adını verdiğimiz küçük metal ya da seramik kareler dişler üzerine kompozit adı verilen yapıştırıcı yardımıyla yapıştırılır. Bu braketler tedavi süresince dişler üzerinde kalır. Sonrasında ortodontik tel bu braketler üzerine uygulanır ve minik lastik ligatürler yardımıyla sabitlenir, böylece dişlerde hareket başlamış olur. Braketler üzerine uyguladığımız ortodontik tel her kontrol seansında değiştirilebilir ya da sadece üzerindeki minik lastikler değiştirilerek aktive edilir.
Tedavi süresince hastalarımızın kontrol randevularını 4-6 hafta aralıklarla yapıyoruz. Bu kontrol randevularında diş telleri tekrar aktive edilir, gerekiyorsa ilave mini vida, lastik uygulaması gibi ek mekanikler uygulanabilir.
Toplam tedavi süresi dişlerde bulunan ortodontik bozukluğun şiddetine ve uygulanan tedavi mekaniklerine göre değişmekle beraber ortalama 1,5-2 yıl kadar sürebilir.
Diş teli tedavisinin süresi hastamızın tedaviye olan uyumu ile de ilişkilidir. Diş tellerinin ve braketlerin zarar görmemesi için tedavi süresince dikkat edilmesi gereken yiyecek içecek kuralları vardır. Örneğin asitli içecekler tedavi süresince tüketilmemelidir, elma, armut gibi gıdalar bütün halde ısırılarak değil dilimlenerek tüketilmelidir, zeytin gibi çekirdekli gıdaların çekirdekleri dışarıda çıkartıldıktan sonra tüketilmelidir, yeşil erik tedavi süresince tüketilmemelidir. Tedavi başında detaylı olarak anlattığımız bu ve benzeri gibi yeme kurallarına uyulmadığı taktirde braket kopması ya da tel kırılması gibi istemediğimiz durumlarla karşılaşabiliyoruz, bu da tedavimizin aksamasına ve tedavi süremizin uzamasına sebep olabiliyor.
Ayrıca tedavi süresince diş tellerinin temizliği de tedavi başarımızı etkileyen faktörlerden bir tanesidir. Diş telleri ve braketler dişler üzerinde tutucu alanlar yarattığı için yiyecek artıkları bu tutucu alanlarda birikebilir. Bu alanların her yemek sonrasında ortodontik fırça ve ortodontik ara yüz fırçası ile detaylı olarak temizlenmesi gerekmektedir. Fırçalamanın yetersiz olduğu durumlarda braketler etrafında yiyecek artığı birikimine bağlı diş çürüğü oluşumu ve diş eti hastalığı oluşumu görülebilir. Tedavi sırasında ortaya çıkan bu tür diş ve diş eti hastalıkları tedavi süresinin uzamasına sebep olacaktır.
Diş teli tedavisine başlarken tedavi süresince dikkat edilmesi gereken yiyecek içecek tavsiyeleri ve diş fırçalama teknikleri hakkında uygulamalı ve detaylı bilgilendirmeler yapıyoruz ve tedavinin hedeflediğimiz en kısa sürede tamamlanabilmesi için hastalarımızdan bu bilgilendirmelerimizi dikkate almalarını istiyoruz.
Diş teli tedavisi ile her yaşta sağlıklı ve düzgün sıralanmış dişlerinizle estetik ve doğal bir gülümsemeye sahip olabilirsiniz. Diş teli tedavisi ve farklı ortodontik tedavi prosedürleri hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.