Ortodontik Tedavini Erteleme! Çünkü…
Günümüzde her yaşta ortodontik tedavi ile dişlerinizdeki bozuklukları düzeltebiliyoruz ancak dişleri ve çeneleri ilgilendiren ortodontik bozukluklar büyüme ve gelişimin devam ettiği erken yaşta çok daha kolay ve kısa süreli ortodontik tedavilerle tedavi edilebilir.
Günümüzde her yaşta ortodontik tedavi ile dişlerinizdeki bozuklukları düzeltebiliyoruz ancak erken yaşta uygulanan kolay ve kısa süreli tedavi seçenekleri maalesef yetişkin hastalarımızda mümkün olmayabiliyor.
7 yaşında ilk ortodontik muayenenin yapılmasını öneriyoruz, çünkü biz 7 yaşından itibaren ortodontik tedavileri uygulamaya başlıyoruz. Kalıcı dişlerin sürmeye başladığı 7 yaşından itibaren çene darlığı, bir veya bir kaç dişi ilgilendiren ters kapanış, üst çene geriliği gibi birçok ortodontik bozukluğu basit, takıp çıkartılabilen ortodontik apareylerle kısa sürede tedavi edebiliyoruz. Bu apareyler hafif kuvvet uygulayan apareylerdir ve çene kemiklerinin daha yumuşak olduğu 7-8 yaş döneminde oldukça etkilidir. Ancak yaşla birlikte çene kemiklerinin olgunlaşması sonucunda hafif kuvvetler uygulayan bu takıp çıkartılabilen ortodontik apareyler istediğimiz diş hareketlerini elde etmede etkili olmayacaktır.
11-12 yaşından itibaren artık çocuğumuz büyüme gelişimin aktif olduğu bir dönemdedir ve çene kemikleri hemen hemen yetişkin olgunluğuna yaklaşmıştır. Bu nedenle bu yaş döneminden itibaren artı daha ağır kuvvetler uygulayan çene genişletme aygıtları kullanılmaktadır. Yine bu yaş döneminde sabit tedavi dediğimiz diş teli tedavisi ve şeffaf plak tedavisi uygulamaları başlamaktadır. Bu yaş döneminde büyüme ve gelişim aktif olduğu için birçok ortodontik bozukluğu kısa sürede tedavi edebiliyoruz. Diş hareketleri yetişkin hastalarımıza göre daha kısa sürede gerçekleşebiliyor. Bu nedenle hastalarımızın bize en erken dönemde ulaşmasını istiyoruz.
Büyüme ve gelişimin devam ettiği çocuk hastalarımızda dişsel bozuklukların yanı sıra çeneleri ilgilendiren ortodontik bozuklukları da farklı ortodontik tedavi prosedürleri ile tedavi edebiliyoruz. Ancak yetişkin hastalarımızda çene darlığı, alt çene veya üst çene geriliği gibi çeneleri ilgilendiren ortodontik bozuklukları sadece ortodontik tedavi ile tedavi edemiyoruz beraberinde cerrahi uygulamalar gerekebiliyor. Ortognatik cerrahi dediğimiz ortodonti ve cerrahi işbirliği tedavileri, ortodontik tedavi ile beraber genel anestezi altında çene ameliyatlarının uygulandığı daha komplike tedavilerdir.
Çeneleri ilgilendiren ortodontik bozukluklar genetik kökenli değilse büyüme ve gelişim döneminde uygulanabilen fonksiyonel ortodontik tedavilerle tedavi edilebilmektedir. Böylece ortodontik problemin şiddetlenmesi önlenerek ilerleyen süreçte daha komplike tedaviler olan ortognatik cerrahi uygulamalarına gerek kalmamaktadır.
Özellikle dişlerinde çapraşıklık olan hastalarımızda diş fırçalama sırasında diş aralarına yeterince ulaşılamadığı için ara yüz çürüklerine sık rastlanmaktadır. Ortodontik tedavi ile dişlerdeki çapraşıklık problemi ortadan kaldırılarak dişler düzgün bir şekilde sıralanır böylelikle diş araları çok daha kolay temizlenir ve ara yüz çürüklerinin oluşumu önlenebilir.
Ortodontik tedavi ile dişler dudaklarla uyumlu olarak düzgün bir şekilde sıralandığından tedavi sonunda son derece estetik ve etkileyici bir gülümsemeye kavuşabilirsiniz. Ayrıca ortodontik tedavi ile dişler çene kemikleri üzerinde olmaları gereken doğru pozisyona getirilerek alt ve üst dişlerin ideal bir kapanışa gelmesi sağlanır. Böylece hastalarımız sağlıklı ve düzgün dişlerle sağlıklı ve etkin bir çiğneme fonksiyonuna sahip olabilirler.
Her yaşta farklı uygulanan ortodontik tedavi prosedürleri ile daha sağlıklı ve fonksiyonel dişlere sahip olabilir, düzgün sıralanmış dişlerinizle estetik bir gülümsemeye sahip olabilirisiniz. Erken dönemde uygulanan ortodontik tedavilerle daha kısa sürede ve daha etkili sonuç almak için ortodontik tedavinizi ertelemeyin.