Ortodontik tedavi süresi

Ortodontik tedavi süresi, ortodontik problemin türü, şiddeti, kemik yapısı ve kronik hastalıklar gibi bireysel faktörler, hastamızın tedaviye olan motivasyonu gibi birçok faktöre bağlı olarak değişmektedir.

Ortodontik tedavi ile dişlerde mevcut çapraşıklık ya da kapanış bozuklukları gibi ortodontik bozukluklar tedavi edilebilir ve çene kemikleri üzerinde düzgün sıralanmış dişler ile harika bir gülümsemeye sahip olabilirsiniz. 

Ortodontik tedaviler kalıcı dişlerin sürmeye başladığı 7 yaşından itibaren her yaşta uygulanabilmektedir. Ancak her yaş grubunda uygulanan tedavi prosedürleri farklılık göstermektedir

Çocuklarda 7 yaşından itibaren süt dişleri düşmeye ve ana dişler sürmeye başlar ve bu değişim ortalama 11-12 yaşına kadar devam eder. Bu yaş döneminde takıp çıkartılabilen hareketli ortodontik apareylerle basit diş hareketleri yapılabilir ve kısa süreli bir ortodonti tedavi ile mevcut ortodontik bozukluklar tedavi edilebilir ya da ortodontik bozukluğun şiddeti azaltılabilir. Böylece 12 yaşından itibaren uygulanan kapsamlı ortodontik tedavi süresi azaltılabilir. Bu nedenle ileri yaş ortodontik tedavilere göre çok daha kısa süren, ‘erken ortodontik tedavi dönemi’ olarak ta adlandırılan bu dönemi kaçırmamak adına 7 yaşında ilk ortodontik muayene yapılmalıdır.

Süt dişlerinin tamamen düştüğü ve ana dişlerin ağızda yer aldığı 11-12 yaşından itibaren tel tedavisi ya da şeffaf plak tedavisinin uygulandığı kapsamlı ortodontik tedavi dönemi başlamaktadır. Dişlerinizdeki ortodontik problemin türüne, şiddetine göre ve sizin tedavi sürecinden beklentilerinize göre tel tedavisi ya da şeffaf plak tedavisi tercihini birlikte yapıyoruz. Kapsamlı ortodontik tedaviler uzun soluklu tedavilerdir, toplam tedavi süresi problemin şiddetine göre ve hastamızın tedaviye uyumuna göre değişmekle birlikte ortalama 1,5-2 yıl kadardır. Tedavinin başarısında doğru bir tedavi protokolü uygulamak elbette çok önemlidir ancak hastamızın tedaviye uyumu ve hastamızla olan pozitif iletişim de bir o kadar önem taşımaktadır. Çünkü ister tel tedavisi olsun ister şeffaf plak tedavisi, tedavi süresince hastamızın dikkat etmesi gereken bazı hususlar vardır. Ortodontik tedavinin başında tedavi süreci ve dikkat edilmesi gereken konular hakkında hastalarımızı detaylı olarak bilgilendiriyoruz ve hastalarımızın aklına takılan her konuyu bizimle paylaşmasını istiyoruz. Tedavinin henüz başında iken tüm tedavi sürecini, bu süreçte karşılaşabileceğimiz zorlukları detaylı olarak konuşuyoruz ve hastalarımızın tüm sorularını cevaplıyoruz. Çünkü başarılı bir ortodontik tedavi sonucu ancak yeterli bir motivasyon ve karşılıklı güvene dayalı bir hasta hekim ilişkisi ile mümkündür.

Kapsamlı ortodonti tedavileri yetişkin hastalarımızda da tercih ediyoruz. Sağlıklı diş, diş eti ve kemik yapısına sahip her yaşta yetişkin hastamıza tel tedavisi ya da şeffaf plak tedavisi uygulayarak dişlerde bulunan çapraşıklık ya da dişler arası boşluklar gibi ortodontik bozuklukları tedavi edebiliyoruz. Yetişkin hastalarımızda tedavi süresi hücresel aktivitenin değişmesi sebebiyle büyüme gelişim dönemindeki hastalarımıza göre daha uzun sürebilmektedir. Elbette bu süre ortodonti problemin şiddetine ve hastamızın tedaviye olan uyum sürecine göre de değişebilmektedir. Örneğin dişlerinde hafif bir çapraşıklık şikâyeti olan bir hastamız, tedavisi süresince dikkat edilmesi gereken kurallara uyar ve kontrol randevularını aksatmazsa tedavi çok kısa bir sürede tamamlanabilir ancak hastamız gereken ağız hijyeni kurallarını ihmal ederse ya da kontrol randevularını aksatırsa tedavi süresi beklenenden çok daha uzun sürebilir.

Yetişkin hastalarımızda dişleri ilgilendiren ortodontik bozukluklar tel tedavisi ya da şeffaf plak tedavisi ile kolayca tedavi edilebilir ancak çeneleri ilgilendiren ortodontik bozukluklar için ortodontik tedavinin yansıra bir cerrahi uygulama gerekmektedir. Ortognatik cerrahi olarak ta adlandırılan bu tedavi ile yetişkin hastalarımızda çene geriliği ya da çene asimetrisi gibi hastalıklar tedavi edilebilir ve sağlıklı bir çene ilişkisi elde edilebilir.

Ortodontik tedavi süresi hastalarımızın kemik yapısı gibi bireysel faktörlerden de etkilenmektedir. Aynı diş hareketini bir hastamızda 1 ayda elde edebilecekken aynı yaşta bulunan diğer bir hastamızda 3 ayda elde edebiliyoruz. Dolayısıyla tedaviye başlarken hedeflediğimiz toplam tedavi süresi aslında ortalama bir süredir ve her hastada değişkenlik gösterebilir. Bu nedenle tedaviye başlarken tedavi süresi önceliğimiz olmamalıdır. Önemli olan doğru zamanda doğru bir tedavi uygulanmasıdır.

 

YouTube İnstagram Whatsapp İle Randevu Al
DMCA.com Protection Status
Doktor Web Sitesi