Şeffaf Plak Tedavileri Nasıl Uygulanır ve Kimlere Uygulanabilir?
Şeffaf plak tedavileri de tıpkı geleneksel ortodontik tedavilerde olduğu gibi ağız hijyeni yeterli , diş, dişeti ve kemik yapısı sağlıklı olan her yaşta bireye uygulanabilmektedir.
Geleneksel tel tedavisine alternatif olarak uygulanan şeffaf plak tedavileri son yıllarda popülarite kazanmış sık tercih edilen bir ortodontik tedavi yöntemidir.
Şeffaf plak tedavileri de tıpkı geleneksel ortodontik tedavilerde olduğu gibi ağız hijyeni yeterli , diş, dişeti ve kemik yapısı sağlıklı olan her yaşta bireye uygulanabilmektedir. Bu tedavilere başlamadan önce ağızda mevcut tüm diş çürükleri ve dişeti hastalıkları tedavi edilmiş olmalı, çekimi gereken dişler çekilmiş olmalı ve yeterli ağız hijyeni sağlanmış olmalıdır. Gerekli diş ve çene röntgenlerine ilave olarak ağız içi ve ağız dışı fotoğraflar tedavi öncesinde alınmalıdır.
Tedaviye başlarken klasik ölçü işleminden farklı olarak ağız içi tarama cihazımız ile dişlerin kayıtlarını alıyoruz ve dijital ortama aktarıyoruz. Henüz ilk seansta tedavi sonucunda dişlerimizin konumlanacağı nihai pozisyonu görebiliyoruz, bu da hem hekim hem hasta için tedavi sonucu hakkında bir rehber oluyor ve tedavi sürecimizi buna göre şekillendirebiliyoruz. Tedavi planlaması tamamen dijital ortamda yapılıyor ve tedavi boyunca uygulanacak tüm plaklar üretici firma tarafından bize ulaşıyor.
Şeffaf plaklar tarafımıza ulaştığında ataşmanlar( diş rengindeki küçük çıkıntılar) tedavi planlamasına uygun olarak dişler üzerine yapıştırılır. Bu işlem ataşmanların sayısına bağlı olarak yaklaşık 1,5-2 saat sürebilir. Ağrısız ve acısız bir işlemdir. Ataşmanların yerleştirilmesinden hemen sonra 1. Şeffaf plak takılır ve tedavi başlamış olur. Plaklar hekiminizin talimatına göre 7-10 gün arasında değiştirilir. Tedavi süresince kullanılacak plak sayısı kişiden kişiye ve tedavi sürecine göre değişir. Her plak takıldıktan sonraki ilk günler dişlerin hareketine bağlı olarak hafif hassasiyet veya baskı hissedilebilir.
Şeffaf plak tedavilerinde kontroller tel tedavisinden farklı olarak her ay yapılmamaktadır. Planlamanızda henüz tedavi başından belirlenen hekiminizin işlem uygulayacağı seanslar vardır. Tedavi planlamanızın gerektirdiği seanslarda hekimin hastayı görmesi yeterlidir. Plakların günde 22 saat takılması önerilmektedir. Yemek yerken ve sıcak içecekler ve asitli içeceklerin tüketimi sırasında plakların çıkarılması gerekir. Yemek sonrası dişler fırçalandıktan sonra hemen takılmalıdır. Yeme yerken plaklar çıkarıldığı için tel tedavisinden farklı olarak yiyecek içecek kuralları yoktur. Hastalar plaklarını çıkarıp istediklerini yiyip içebilirler, bu da şeffaf plak tedavisinin tercih edilmesindeki en büyük sebeplerden biridir. Yine hastalar özel günlerinde, toplantı, düğün , nişan vs. plaklarını kısa süreli çıkartabilirler. Bu da daha konforlu bir tedavi süreci sunar. Şeffaf plaklar dışardan belli olmaz ancak çok yakından görünür dolayısıyla estetik bir tedavi seçeneğidir. Bu gibi avantajları sebebiyle son yıllarda sıklıkla tercih edilmektedir.
Şeffaf plak tedavilerinde de tıpkı tel tedavilerinde olduğu gibi tedavi sürecinde ek mekanikler kullanılmaktadır. Bunlar tedavi öncesi uygulanan çene genişletme apareyleri, ya da tedavi sırasında uygulanan mini vidalar, çeneler arası lastikler olabilir.
En çok merak edilen konulardan biri de 'şeffaf plaklar diş telleri kadar kuvvet uygulayabilir mi ?' ya da 'zor vakalarda tel tedavisi kadar başarılı olur mu?' Sorusudur. Şeffaf plaklar smart track isimli patentli özel bir termoplastik malzemeden yapılmıştır. Dolayısıyla yapısı itibariyle dişlere çok iyi oturur ve diş hareketlerinde çok etkilidir. Zor vakalarda da hekimler tarafından başarılı bir şekilde uygulanmaktadır. Tel tedavisi ya da şeffaf plak tedavisinden hangisinin uygulanacağı hekimin tavsiyeleri ile ancak hekim ve hastanın ortak kararı ile belirlenmelidir çünkü bu tedaviler uzun soluklu tedavilerdir ve tedavi sürecinde hasta hekim iş birliği tedavi başarısı açısından çok önemlidir.