Tel Tedavisi Nasıl Uygulanır? Ne Kadar Sürer? Ağrılı Bir İşlem midir?
Tel tedavisi süresince braket ve tellere ilave olarak mini vidalar, çeneler arası lastikler gibi ek mekanikler de kullanabiliyoruz. Tedavi süresince 4-6 hafta aralıklarla kontroller yapılmaktadır.
Ortodontik tedavi öncesi hazırlık sürecimiz tamamlandıktan sonra ağız hijyenimiz de yeterli seviyede ise tel tedavimize başlayabiliriz.
Öncelikle dişlerimize telleri yerleştirirken daha rahat ve net bir görüş alanı sağlamak için ağız açacağımızı yerleştiriyoruz. Ardından dişlerin yüzeyini pürüzlendiriyoruz ve bir bağlayıcı ajan ile(bir solüsyon) hazır hale getiriyoruz. Sonra braket adını verdiğimiz küçük metal kareleri dişler üzerine tek tek kompozit adını verdiğimiz bir yapıştırıcı materyal yardımıyla yerleştiriyoruz ve ışık ile sertleştiriyoruz. Ardından ortodontik telimizi bu braketlerin üzerine uyguluyoruz ve minik lastik ligatürler yardımıyla sabitliyoruz. Böylece tel tedavimiz başlamış oluyor. Braketlerin ve tellerin uygulanması işlemi ortalama yarım saat kadar sürmektedir.
Tel tedavisi süresince braket ve tellere ilave olarak mini vidalar, çeneler arası lastikler gibi ek mekanikler de kullanabiliyoruz. Tedavi süresince 4-6 hafta aralıklarla kontroller yapılmaktadır. Bu kontrol randevularında ortodontik teller değiştirilebilir ya da sadece aktive edilir. Braketler üzerine takılan her telin vakaya göre değişen belli bir kullanım süresi vardır her kontrol randevusunda teller değişmeyebilir bazen sadece aktive etmek yeterlidir. Çeneler arası lastikler ise tel tedavisinin belli dönemlerinde kullandırılır, hastalar tarafından takıp çıkarılabilir.
Tellerin ve braketlerin uygulanması aşamasında kesinlikle herhangi bir ağrı veya acı hissedilmez ancak teller takıldıktan sonraki ilk birkaç gün dişlerin harekete başlaması sebebiyle hafif hassasiyet ya da baskı şeklinde ağrı olabilir. Bu ağrı veya acı hissedilen süre kişinin ağrı eşiği ile de ilgilidir ve kişiden kişiye değişmekle birlikte maksimum 1 hafta sürer ve hastalarımız çoğunlukla bir ağrı kesici içme ihtiyacı hissetmezler. Yapılan aylık kontrollerden sonra da yine ilk birkaç gün benzer bir hassasiyet görülebilir ancak bu geçici bir durumdur.
Braketler ve teller takıldıktan sonra ağızda yaralar veya aftlar görülebilir. Bu durum bireysel yatkınlıklara bağlı olarak bazı kişilerde daha sık görülür ancak kısa bir süre sonra ortadan kalkacaktır. Bu süreçte diş hekimi önerdiği taktirde ağız gargaraları kullanılabilir.
Tel tedavisi süresince ağız hijyenini sağlamak çok önemlidir. Çünkü teller ve braketler ağızda yiyecek artıklarının birikimi için tutucu alanlar yaratır ve tel tedavisi gören bir bireyde yiyecek artıkları normalden daha fazla birikir. Bu nedenle tel tedavisi süresince diş temizliği için ortodontik diş fırçaları ve ortodontik ara yüz fırçaları kullanılmalıdır. Her yemekten sonra mutlaka bu fırçalar yardımıyla dişlerin temizliği ortodonti uzmanının gösterdiği şekilde ayrıntılı olarak yapılmalıdır. Aksi taktirde braketler etrafında uzaklaştırılamayan diş plağına bağlı diş çürüğü veya dişeti hastalığı meydana gelebilir. Tedavi sürecinde ortaya çıkan bu diş çürükleri veya dişeti hastalıkları ortodontik tedavi süresinin uzamasına sebep olur.
Toplam tel tedavisi süresi ortodontik problemin şiddetine göre değişmekle birlikte ortalama 18 ay-24 ay arasındadır. Erken dönemde yani büyüme döneminde yapılan ortodontik tedavilerde diş hareketi erişkinlere göre daha hızlı olduğundan tedavi daha kısa sürebilmektedir. Tedavi süresini etkileyen en önemli faktörler hastanın tedaviye uyumu ve diş fırçalama etkinliğidir. Hasta tel tedavisi süresince kısıtlanan yiyecek ve içeceklerden uzak durmalıdır aksi taktirde sert ve yapışkanlı gıdalar ya da asitli içecekler braketlerin kopmasına sebep olabilir bu da tedavi süresini uzatır. Tedavi süresince diş temizliği hekimin gösterdiği şekilde düzenli olarak yapılmalıdır, böylece tedavi sürecinde yeni diş çürüklerinin ya da dişeti hastalıklarının oluşumu engellenmiş olur. Ayrıca ortodontik tedavinin belli dönemlerinde hekimin önerdiği ve hastanın uygulaması gereken çeneler arası lastikler doğru ve eksiksiz olarak kullanılmalıdır, aksatıldığı taktirde dişlerin istene pozisyona gelme süresi uzayacak bu da tedavi süresinin uzamasına sebep olacaktır.