Tel Tedavisinde Yiyecek İçecek Kuralları
Tel tedavisi hem çocukluk döneminde hem de yetişkinlerde estetik ve fonksiyonel amaçlarla sıklıkla uygulanmaktadır. Ortodonti tedaviler uzun soluklu tedaviler olduğundan tedavi süresince hasta ve hekim işbirliği içerisinde olmalıdır.
Tel tedavisi hem çocukluk döneminde hem de yetişkinlerde estetik ve fonksiyonel amaçlarla sıklıkla uygulanmaktadır. Ortodonti tedaviler uzun soluklu tedaviler olduğundan tedavi süresince hasta ve hekim işbirliği içerisinde olmalıdır. Hastanın tedaviye ve tedavi ile ilgili kurallara uyumu tedavinin başarısı açısından çok önemlidir.
Tel tedavisinde dişler üzerine uygulanan braketler kompozit dediğimiz bir materyal aracılığı ile dişler üzerine tutunur. Kompozit materyali dayanıklı bir materyaldir ancak asitli içeceklerin yapısındaki asit gibi kuvvetli aşındırıcılara karşı ya da çekme koparma kuvvetlerine karşı hassastır. Braketler üzerine uygulanan teller farklı metalik yapılarda olabilir ve aşırı kuvvetlere maruz aldığında bu tellerde eğilme, bükülme ya da kırılma görülebilir. Uygulanan tedavi mekaniği tüm dişlerden destek alınarak bir bütün olarak uygulandığı için braket koptuğunda ya da tel kırıldığında tedavi mekaniği bozulacak ve tedavi kesintiye uğrayacaktır. Böyle bir durumda hasta hekime hemen ulaşamadığında süreç gecikecek ve bu gecikme toplam tedavi süresinde de uzmaya sebep olacaktır.
Dolayısıyla tedavi süresince tellerin ve braketlerin korunması tedavi başarısı açısından önemlidir.Peki tel tedavisi süresince uyulması gereken yiyecek içecek kuralları nelerdir?
- Asitli içecekler hem diş çürüklerine sebep olacağından hem de braketleri yapıştırdığımız kompozitin aşınmasına sebep olacağından tedavi süresince tüketilmemelidir.
- Cips, patlamış mısır, badem fındık gibi sert kuruyemişler braketlerin kopmasına ya da tellerin kırılmasına sebep olabileceğinden tedavi süresince tüketilmemelidir.
- Yapışkanlı şekerler, çikolata, gofret gibi gıdalar hem diş çürüklerine sebep olacağından hem de braketlerin atmasına sebep olabileceğinden tüketilmemelidir.
- Yeşil erik tedavi süresince tüketilmemelidir.
- Zeytin, kiraz, vişne, kayısı gibi çekirdekli gıdalar çekirdeği dışarda çıkarıldıktan sonra tüketilmelidir.
- Magnum, Cornet gibi sert dondurmalar tüketilmemelidir, klasik parçaçıklı olmayan dondurma tüketilebilir.
- Elma, armut gibi meyveler ısırılarak tüketilmemelidir, dilimlenerek küçük parçalar halinde tüketilmelidir.
- Dürüm, tost gibi gıdalar porsiyon şeklinde dilimlenerek küçük parçalar halinde tüketilmelidir.
- Tedavi süresince hekiminiz önermediği taktirde sakız çiğnenmemelidir.
- Ortodontik tel tedavisi süresince bu yiyecek içecek kurallarına uyulmalıdır.
Tedavi sürecinde önemli olan bir diğer konu da ağız hijyenidir. Tel tedavisi süresince dişler hekimin önerdiği ortodontik diş fırçası ve ortodontik ara yüz fırçası ile düzenli bir şekilde fırçalanmalıdır. Her yemekten sonra mutlaka yiyecek artıkları ortodontik fırça ile dişten uzaklaştırılmalıdır. Ortodontik ara yüz fırçası ise sabah ve akşam olmak üzere en az günde 2 kez kullanılmalıdır.
Tel tedavisi süresince kontrol seansları hekimin farklı bir önerisi yoksa 4-6 haftada bir yapılmaktadır. Kontrol randevuları tedavi süresinin gecikmemesi adına aksatılmamalıdır. Her kontrol seansında teller aktive edilir bu nedenle bir kaç gün süre ile dişlerde harekete bağlı hassasiyet görülebilir ancak bu geçici bir durumdur maksimum 1 hafta içinde ortadan kalkacaktır.
Son yıllarda oldukça popüler hale gelen telsiz tedavi olarak ta adlandırılan şeffaf plaklarla yapılan ortodontik tedavi ,yiyecek içecek tüketimi sırasında plakların çıkarılması sebebiyle tel tedavisindeki gibi yiyecek içecek sınırlamaları içermemektedir. Şeffaf plak tedavisi sürecinde hastalar yeme içme sırasında plaklarını çıkararak istedikleri besinleri tüketebilmektedir. Bu da hastalar için daha konforlu bir tedavi seçeneği sunmaktadır.